За Нас

Добре дошли на официалната страница на БЪЛГАРСКА МАСТЪРС ФЕДЕРАЦИЯ!

Българска Мастърс Федерация (БМФ) е учредена през 1991 г.(като Българска федерация Ветерани спортисти, през 2013 г. променя името си  съгласно международната терминология) на основание на изискванията на законовите уредби в Република България – Закона за физическото възпитание и спорт (ЗФВС), и лицензирана от ММС като многоспортова организация. Според Устава си БМФ е уникална и най-масовата спортна организация у нас, която обединява всички големи български спортисти, завършили активната си кариера по различни спортове, както и любители, избрали спорта като начин на живот. Сред тях са много от нашите световни, европейски и олимпийски шампиони, медалисти и участници в големи международни състезания.

С богатата си спортно състезателна дейност БМФ дава шанс на бившите професионалисти и аматьори да продължат своите изяви, да бъдат жизнени и работоспособни, да се интегрират и социализират, да се спасяват от депресивни и други тежки психически и физически състояния, настъпващи след края на една активна кариера.

БМФ организира и провежда Държавни първенства по над 15 вида спорт. Участва със свои състезатели и в големи международни състезания – Световни, Европейски и Балкански първенства по отделни спортове както и в Световни и Европейски Мастърс Игри, които се провеждат през 4 години и по същество са Олимпиади за ветерани.

До 2019 г. в БМФ членуваха 101 Спортни клуба, но след влизането в сила на Новия Закон за физическото възпитание и спорт се наложи преструктуриране на клубовете, които трябваше да отговорят на новите изисквания. В момента обновените и новорегистрирани Спортни клубове постепенно възстановяват членството си в БМФ, за да продължат активното си участие в богатия спортен календар на федерацията.

За изминалите 29 години от учредяването до днес десетки прекрасни мастърс спортисти са донесли стотици титли и медали на България от всички международни събития, в които са участвали. По този показател може да се каже, че Българска мастърс федерация няма аналог сред спортните организации у нас.

Най-голямото международно спортно събитие, в което участват ветераните спортисти, са Световните мастърс игри като най-успешното сие представяне българите записаха в Торино 2013, където 50 наши атлети спечелиха общо 49 медала, от които 23 златни, 10 сребърни и 16 бронзови в 7 от 8-те спорта, в които стартираха. В Торино имаше близо 35 000 души от всички континенти, които се изявяваха в 30 вида спорт. На последното издание на тези своеобразни Олимпиада за ветерани в Оукланд, Нова Зеландия през 2017 г., българите спечелиха ……

Първото издание на Европейските мастърс игри бе организирано в Линяно, Италия, през 2011г., второто – в Ница, Франция, през 2015 г., с 29 вида спорт, а последните игри бяха отново в Италия – Торино 2019, където на сметката на БМФ бяха регистрирани общо 43 медала.

В богатия и разнообразен вътрешен спортен календар на БМФ най-голямото и най-атрактивно събитие е Държавното първенство по ски, което по традиция събира между 450 и 600 участници – мъже и жени на възраст от 30 до над 90 г.! Те се състезават в две дисциплини – гигантски слалом и ски бягане в 10 възрастови категории. И по тези показатели БМФ също държи първенството за най-масво състезание у нас. Най-хубавото е, че тези състезатели обикновено са придружени от своите семейства, деца, внуци, приятели и последователи, които съвсем естествено се присъединяват в редиците на БМФ след навършване на ветеранска възраст.

В момента страницата ни е в процес на изграждане и много скоро ще започнем да качваме интересно съдържание отразяващо събития и новини свързани с работата на БЪЛГАРСКА МАСТЪРС ФЕДЕРАЦИЯ.

Благодарим Ви за търпението и доскоро!